Actiuni de prevenire si control realizate de catre inspectorii DAJ Brașov in piețele brașovene

In această perioadă, in piețele brașovene este o abundență de legume si fructe, multe din producția internă.Direcția pentru Agricultură Județeană Brașov vine in sprijinul cumpărătorilor, dar și al comercianților informând despre necesitatea respectării legislației in vigoare, cu privire la comercializarea acestor produse.

La  art.14 alin (1) si (3) din Legea 145/2014   se prevăd urmatoarele :

  • Comercializarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria /ferma proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate, a atestatului de producator si a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.
  • Producătorii agricoli au obligația afisării la locul de vanzare a etichetei de produs, care conține informații cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului si prețul de vânzare .

Inspectorii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov – Serviciului Monitorizare, Inspecții tehnice si control, prin atribuțiile pe care le au, verifică dacă toate loturile de legume si fructe expuse la vanzare sunt etichetate in mod corespunzator, daca documentele care atesta proveniența respectiv atestat de producator, carnet de comercializare, act de identitate sunt valabile la data controlului .

Direcția pentru Agricultură Județeană Brașov asigură activitatea de prevenție, indrumare, consiliere si in cazul in care se vor intâlni situații neconforme se vor aplica si sancțiuni conform legii, in funcție de gravitatea faptei.

In acelasi timp, pentru respectarea Ordinului 225/2017 privind etichetarea produsului pepeni comercializat de producătorii agricoli, Direcția pentru Agricultură Județeana Brașov a transmis producătorilor – comercianți  modelul de eticheta pe care trebuie sa o afișeze fiecare la locul de vânzare a pepenilor .

Eticheta trebuie afișată la loc vizibil, fără a se deteriora, putând fi accesibilă cumparatorilor si organelor de control.Producatorii comercianti vor avea asupra lor actul de identitate atesatul de producător si carnetul de comercializare completate corespunzator si cu datele la zi.

Atașat este modelul de etichetă obligatorie  pentru producătorii / cultivatorii / comercianții de pepeni din producție proprie :

Denumire produs ………………………………………………..

Localitatea de origine …………………………………………..

Data obţinerii produsului ………………………………………

Preţul de vânzare ……………………………………………….

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: