Acțiune pentru salvarea unor persoane surprinse în avalanșă în Șaua Diham

Joi, 21.01. a.c., instructorii Centrului Montan de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Sinaia au participat alături de efective din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte “Leonard Mochiulschi” Predeal, la un exercițiu de urgențe civile – “Acțiunea echipei de intervenție pentru salvarea unor persoane surprinse în avalanșă“, în Șaua Diham.

În baza protocolului de cooperare existent între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale, periodic se organizează exerciţii comune, atât pe timp de iarnă, cât şi vara, pentru antrenarea personalului în a lua decizii prompte în situaţii concrete sub presiune psihică crescută, astfel încât să reușească să gestioneze corect forţele şi mijloacele avute la dispoziţie pentru rezolvarea situaţiilor apărute.

Scopul exercițiului a fost de antrenare a personalului în vederea perfecționării competențelor specifice executării acțiunilor de căutare, salvare – evacuare și de conducere a unei echipe de intervenție specializată în salvarea persoanelor din avalanșă.

Membrii echipelor de intervenție trebuie să stăpânească acele competenţe necesare activităţilor desfăşurate în mediul montan, folosind materiale specifice alpinismului, căutării-salvării-evacuării din avalanșă, precum şi pe cele folosite la acţiuni de salvare şi acordare a primului ajutor.

Reuşita  unei  acţiuni  de  salvare,  în  general,  constă  în  timpul  scurt  alocat  acţiunii propriu-zise. O acţiune de salvare se desfăşoară după următorul algoritm: sesizarea (alertarea) echipei specializate de intervenţie prin SNAU sau independent; deplasarea salvatorilor la locul intervenţiei; accesul (inserţia) salvatorilor la victimă; securizarea locului intervenţiei şi a victimei/-lor; stabilizarea victimei/-lor; acordarea primului ajutor de bază (dacă este cazul); extracţia victimei/-lor; evacuarea şi transportul victimei la o unitate medicală specializată.

Acţiunile de salvare montană se caracterizează prin următoarele elemente și factori ce influenţează direct timpul alocat acţiunii de salvare: operaţiuni în zone (terenuri) dificile, accidentate, periculoase, îngheţate, cu un risc mare de prăbuşire atât iarna cât şi vara, pericole de avalanşă; lipsa semnalului GSM sau limitarea ariei de folosire a staţiilor de emisie-recepție, conducând la comunicarea dificilă între salvatori sau între aceştia şi victime; distanţe relativ mari de la bazele tehnice ale salvatorilor la locul în care se găseşte victima; condiţii de mediu extrem: temperaturi scăzute, umiditate crescută, vânt puternic, strat mare de zăpadă.

 

***

Pentru a evita pericolul reprezentat de avalanşele care se pot produce iarna pe munte, jandarmii montani atrag atenția turiștilor cu privire la anumite reguli care trebuie respectate pentru a fi în siguranță. În primul rând, iarna nu se circulă în zonele în care acestea pot fi declanşate. Se vor folosi numai potecile de acces spre sau dinspre înălţimi, care se numesc “drumuri de iarnă”, de pe versantele nordice ale văilor. Se vor evita potecile situate pe versantele orientate spre sud sau sud-vest pe care zăpada este expusă continuu acţiunilor razelor soarelui.

O altă regulă importantă: nu se va porni la drum dacă în noaptea ce a trecut sau în zilele precedente a căzut zapadă proaspătă. După ninsori proaspete nu se va porni la drum nici dacă a început să bată vântul.

Extrem de periculoase sunt traseele de alpinism acoperite cu zăpadă, spre primăvară, când noaptea sau ziua a bătut un vând cald care topeşte zăpada şi “legăturile” ei cu stâncile. În general iarna toate potecile alpine ce duc spre cabanele situate la mare altitudine, spre golurile alpine, cele care traversează vâlcele, hornuri, văioage, jgheaburi, poduri de zapadă, prezintă pericol de pornire sigură a avalanşelor.

Prevenţia rămâne cea mai sigură soluţie. Așadar, nu vă aventurați în zonele cu risc și țineţi întotdeauna cont de avertizările meteorologilor, ale salvamontiştilor și ale jandarmilor montani.

 

 

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

Relaţii Publice

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: