Acordarea primului ajutor, încă de pe băncile școlii

Deputatul PNL doctor Cristina Vecerdi, fostă coordonatoare UPU-SMURD Brașov vrea ca începând de anul viitor, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ din Brașov să fie instruiți în acordarea primului ajutor. Mai mult decât atât, deputatul consideră că aceste cursuri ar trebui să fie cuprinse în curricula din toate școlile din România. Inițiativa medicului brașovean are și susținerea colegilor din Parlament.

”În prezent, curriculum-ul educațional cuprinde ca disciplină opțională educația în sănătate. Însă, am constatat că primul ajutor este cuprins la capitolul accidente sau violență, dar nu apare ca și conținut clar în clasele a V-a și a VI-a. Consider că sunt mult mai importante noțiunile de prim ajutor. Clar că educația de prim ajutor nu trebuie să reprezinte o materie din cele evaluate, astfel încât să nu fie pusă presiune pe elevi”, a spus dr. Cristina Vecerdi, deputat PNL.

Susținere din partea Federației Națională a Părinților, dar și a Comitetului Județean al Părinților din Brașov

”Este evident că nu avem suficiente persoane care au abilitățile sau încrederea pentru a efectua manevre de prim ajutor iar simpla măsură de a-i învăța pe toți copiii aceste abilități ar putea salva mii de vieți. Toți cei implicați în educație, sub orice formă, educatori, părinți, servicii asociate, ar trebui să se angajeze să facă din primul ajutor o parte integrantă a educației fiecărui copil. Dacă luăm ca exemplu Norvegia ca sistem național sau Seattle ca sistem local, unde aceste abilități sunt predate în mod obișnuit în școli, supraviețuirea după un stop cardiac în comunitate este mult mai mare decât acolo unde primul ajutor nu este învățat din timp, iar acest lucru se traduce nu doar întro calitate a vieții mai ridicată cât și direct în economie prin scăderea costurilor cu serviciile de sănătate publică.
De ce primul ajutor în școli?
Copiii se bucură de cursuri, sunt mult mai conștienți de riscuri și sunt pregătiți pentru a face față situațiilor de urgență. Instruirea poate fi împărțită în secțiuni mici, pe module, finalizată pe o perioadă scurtă, copiii căpătând aptitudini concrete imediat iar această pregătire, pentru prim ajutor, devine, de fapt, o abilitate esențială pentru viață. Pentru copiii mai mari și pentru adolescenți, un curs de prim ajutor le poate spori încrederea, încât se pot simți pe deplin pregătiți în cazul în care aceștia sau prietenii lor au nevoie de ajutor medical de primă linie. De asemenea, îi poate ajuta cu premii oferite de diverse fundații și asociații, le dezvoltă abilitățile de intervenție conștientă în mai
multe domenii chiar anexe sănătății, și de ce nu, îi poate ghida mult mai ușor spre un viitor în domeniul medical. Părinții devin mult mai încrezători cu copii care sunt echipați cu abilitățile de a ajuta dacă există un accident și bunicii chiar pot fi salvați de către nepoți. Prin urmare, abilitățile de prim ajutor nu numai că sunt extrem de valoroase și pot salva vieți dar calificarea obținută probabil va crește șansele unui tânăr în această lume extrem de competitivă. Există o cerere a părinților din ce în ce mai mare asupra școlilor pentru a o furniza cât mai multe
abilități de acest fel ca parte integrantă a curiculumului școlar. Noi, părinții, dorim ca toți copiii de școală să primească, în fiecare an, o pregătire adecvată în abilități concrete de viață și acesta poate fi un prim exemplu, o materie de prim ajutor adecvată vârstei. Acesta este un inițiativă simbolică, dar este un început minunat pentru a împuternici mai mulți copii cu aceste abilități cu potențial de salvare a vieții. Pregătirea pentru prim ajutor oferă copiilor o bază vitală de cunoștințe pentru a face față urgențelor medicale cu care ar putea fi confruntați. În plus față de orice formare de prim ajutor pe care o pot avea la școală, mulți adolescenți aleg acum să continue cursurile și practica ca o opțiune pentru restul vieții”, a spus Cătălin Viorel Nan Vicepreședinte – Federația Națională a Părinților,  Președinte – Comitetul Județean al Părinților din Brașov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: