Accident montan în Munții Bucegi. Au intervenit și jandarmii din Brașov (FOTO, VIDEO)

Mai mulţi turişti au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani. Datorită numărului mare de persoane accidentate pe mai multe trasee din zona Sinaia, jandarmii montani au cerut sprijinul militarilor de la Batalionul 21 Vânători de Munte şi echipajelor de la SMURD şi Descarcerare – Detaşamentul de Pompieri Sinaia.

Acesta a fost scenariul unui exerciţiu complex de căutare şi salvare-evacuare a unor turişti accidentaţi, desfăşurat în perioada 13-16 iunie a.c. în zona Sinaia şi Buşteni, organizat de Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, la care au participat jandarmi de la secţiile şi posturile montane din Prahova, Harghita, Braşov şi Dâmboviţa, precum şi ofiţeri din Garda Naţională din Ucraina care şi-au terminat pregătirea formativă la Centrul Montan Sinaia.

În ultima zi a exerciţiului integrat, planificat în Valea Peleşului din Sinaia, alături de jandarmi şi ofiţerii din Ucraina, au participat şi militari de la Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal, în baza protocoalelor de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, precum şi de la Detaşamentul de Pompieri Sinaia. Exerciţiul a constat în rezolvarea mai multor situaţii tactice, impunând lucrul în echipă, luarea deciziilor şi interoperabilitatea forţelor aflate în teren.

Informaţii suplimentare:

În baza proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale a Gărzii Naţionale din Ucraina” încheiat de Jandarmeria Română şi Garda Naţională din Ucraina, cu finanţare din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 2014 – 2017, ofiţerii ucrainieni au participat la cursurile de schi, alpinism, prim ajutor de bază şi căutare-salvare-evacuare din mediul montan, nivelele de iniţiere şi perfecţionare, câte trei săptămâni pentru fiecare curs, vară şi iarnă.

          Cursurile, reunite în cadrul proiectului „Pregătirea cadrelor din Garda Naţională din Ucraina în domeniul structurilor montane şi misiunilor de intervenţie în mediul montan”, au urmărit consolidarea competenţelor profesionale necesare îndeplinirii atribuţiilor funcţionale, perfecţionarea cunoştinţelor teoretice şi practice, în domeniul schiului şi alpinismului, a procedurilor şi tehnicilor necesare executării misiunilor de intervenţie, căutare-salvare şi evacuare (terestră şi cu ajutorul suportului aerian) şi acordare a primului ajutor medical de bază, persoanelor aflate în dificultate (blocate pe înălţimi, blocate în peşteri sau locuri înguste, rătăcite, surprinse de avalanşă sau în stare de hipotermie, blocate în mijloacele de transport pe cablu etc.).

La final de proiect, a fost organizat acest exerciţiu integrat, având drept scop antrenarea personalului participat din cadrul mai multor structuri specializate în intervenţia în mediul montan, pentru rezolvarea unor situaţii cât mai apropiate de realitate.

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia este o instituţie militară de formare continuă, – unul dintre puţinele de acest tip din Europa şi singurul din Sud – Estul continentului – destinată să asigure formarea, specializarea şi perfecţionarea pregătirii personalului operativ din structurile specializate subordonate Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a personalului din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii specifice şi a structurilor similare ale statelor cu care Jandarmeria Română sau Ministerul Afacerilor Interne au încheiate protocoale de cooperare şi colaborare, în domeniul tehnicilor montane: schi, alpinism, căutare-salvare-evacuare, acordarea primului ajutor de bază.

Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

Relaţii Publice

 

FOTO-VIDEO-Jandarmeria Sinaia

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: