A fost lansat proiectul ”Muzeul Virtual al Civilizației Urbane a Brașovului”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov

Noi, asociația Raza de Speranța în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist, am demarat acest proiect, preocupați fiind de a promova valorile culturale de patrimoniu etnografic ale Municipiului Brașov folosind o tehnologie digitală artistică media inovativă destinată persoanelor cu handicap, elevi, studenți, cadre didactice, cercetători din domeniul patrimoniului și alte persoane din întreaga lume.
Ținem să menționăm că persoanele cu handicap beneficiază de aceleași drepturi la petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism la fel ca toate persoanele fără discriminare.
Deoarece Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului este un locaș cultural pe patru nivele, accesul persoanelor cu handicap este extrem de dificil. Având in vedere Strategia Culturală a Municipiului Brașov 2015-2030, care, prevede: ”Dinamica economică este baza dezvoltării cultural-turistice pe care Brașovul își propune să se dezvolte”.
Profetic sau doar excentric, acum mai bine de jumătate de secol, André Malraux înainta ideea de „muzeu fără pereți”, ca plăsmuire conceptuală a unui nou tip de muzeu, un muzeu imaginar și fără frontiere. De atunci încoace, multiple, variate și inovative sunt încercările specialiștilor de a adapta tot timpul spațiul muzeal la evoluția socială, pentru a veni mai bine în întâmpinarea publicului vizitator. Aceasta, cu atât mai mult cu cât serviciile culturale încep să dobândească și în România – deși mai timid – o pondere din ce în ce mai mare în sectorul total al serviciilor pe care îl poate oferi societatea și economia.
Pentru a deveni mai atractive și profitabile, muzeele din întreaga lume au început să folosească mijloacele digitale, multimedia și aplicațiile pentru telefoanele smart. Astfel, informațiile pot fi prezentate într-un mod mai atractiv, fără a neglija aspectul educativ. Ghiduri audio, asistenți digitali, tablete și puncte de informare, toate concurează la îndeplinirea rolului educațional al muzeelor moderne, prin atragerea persoanelor conectate la cele mai noi tehnologii. Acestea ajută vizitatorii în interpretarea și mai buna înțelegere a exponatelor. Multe instituții culturale, în special muzee, gestionează colecții vaste de piese de patrimoniu. Artefactele se pot degrada în timp, în cazul unor condiții improprii de depozitare, precum și în cazul expunerii lor în săli ce nu îndeplinesc mereu condițiile optime de conservare.
Proiectul în sine va avea ca rezultat o aplicație software care permite accesul de pe telefoane mobile (și PC-uri) din întreaga lume într-un muzeu virtual realizat in 3D ca fiind ”Arta digitală și noile media”.
Mulțumim pe această cale Primăriei Municipiului Brașov pentru cofinanțarea acestui proiect!

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: