A fost adoptat proiectul care le permite părinților să stea acasă cu copiii în situația în care se închid unitățile de învățământ

Camera Deputaților a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii în situaţia închiderii unităţilor de învăţământ.

Urmează acum ca legea să fie promulgată. Părinții care vor fi puși în astfel de situații vor primi 75% din salariul net pentru perioada în care stau acasă cu copiii.Legea acordă dreptul unuia dintre părinţi de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi.

”Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere semnată de către ambii părinţi, respectiv de către tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferente cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli ale angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: