A făcut tot felul de combinații dubioase, dar este vânat pentru niște găinării

Ioan Neculaie, fostul patron al clubului FC Brașov, a fost în ultimii ani implicat în mai multe scandaluri, iar numele său este legat de mai multe privatizări dubioase. Cu toate acestea, procurorii l-au agățat mai de fiecare dată pentru găinării, nicidecum pentru ”tunurile” din ultimii 25 de ani. Partea proastă este că Neculaie este ”vânat” în continuare de procurori, dar nu pentru vreun dosar răsunător, tot pentru nimicuri, semn că nici anchetatorii nu mai sunt ce au fost odată.

Prima condamnare a fost pentru ucidere din culpă…din cauza unui accident de muncă la o firma unde el a avut ghinionul să fie administrator

În anul 2012 a fost condamnat definitiv la pedeapsa 1 an și 6 luni cu suspendare pentru ucidere din culpă. Un accident de muncă în incinta societății. Chiar dacă societatea avea directori, mii de angajați, serviciu de protecție a muncii, singurul condamnat a fost Ioan Neculaie în calitate de administrator al societății. Deci clar că această condamnare a fost cu dedicație.

Căutat la acte pentru evaziune fiscală, dar băgat la pârnaie pentru deținere ilegală de arme

În luna Iunie 2013, a avut loc o percheziție la sediul societății ROMAN SA, desfășurată de către DNA. Se căutau documente față de o evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 1 milion euro. Până la urmă acea faptă de evaziune a fost clasată. Dar în timpul percheziției, în camera de armament autorizată din incinta societății au fost identificate armele deținute în mod legal de societate, armele de vânătoare deținute legal de către Ioan Neculaie și armele deținute legal, tot de vânătoare, de către un fost șef al serviciului arme și muniții din cadrul IPJ.

Deși percheziția a vizat sediul unei societății și nu locuința unei persoane, a fost trimis în judecată Ioan Neculaie pentru că ar fi deținut contrar legii, în spațiul în care avea acces, armele lui Ion Vasile. Pentru propriile arme și pentru cele ale societății nu a fost trimis în judecată.

Absurdul situației este că persoana care avea armele înscrise în permis, adică fostul polițist, a primit o amendă contravențională pentru că nu și-a păstrat armele la domiciliu, iar pentru aceeași faptă Ioan Neculaie a fost condamnat.

Deși a fost achitat la fond, la Curtea de Apel Brașov a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare.

Fiind însă în termenul de încercare provenit din condamnarea anterioară pentru accidentul de muncă, pedeapsa a ajuns să fie de doi ani cu executare efectivă (1 an și 6 luni din prima faptă plus 6 luni din a doua).

A primit 8 luni și…15 zile pentru câteva cartușe găsite la sediul unei societății

Cu ocazia unei percheziții desfășurate la sediul acelorași societăți (Roman, Prescon) în Ianuarie 2016 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, în aceeași cameră de armament, au fost identificate o serie de cartușe de pistol Makarov. Percheziția a vizat sediul societăților căutându-se acte contabile.

Deși dosarul de evaziune a trenat ani de zile, din el a fost separată această faptă cu cartușele Makarov și trimisă în judecată. Ioan Neculaie a fost condamnat la fond la 8 luni și 15 zile, în condițiile în care cartușele au fost identificate într-un spațiu al unei societăți comerciale căutându-se acte contabile și nu exista o armă pentru ca aceste cartușe să fie folosite.

Urmează a fi judecat în apel, soluția acum nu este definitivă.

Percheziții în 2016, trimis în judecată în 2021

Dosarul de evaziune fiscală în care s-a făcut percheziția din Ianuarie 2016 a ajuns să fie trimis în judecată în Martie 2021.

Faptele vizează vânzarea bazei sportive ICIM către FC Brașov. Terenul aparține municipalității, obiectul vânzării a fost doar investiția privată realizată de ICIM. Susținerea acuzării este că această vânzare a fost făcută în scopul ca FC Brașov să se sustragă de la plata TVA.

În ce măsură acest proces va afecta viitorul fotbalului brașovean, în condițiile în care FC Brașov este inculpat ca persoană juridică în acest dosar, nimeni nu poate ști. Cu atât mai mult cu cât, instanțele civile au recunoscut această vânzare, acceptând înscrierea la masa credală a creditorului ICIM pentru prețul neachitat, această procedură desfășurându-se în procesul de insolvență al FC Brașov.

În acest timp situația bazei sportive ICIM-FC Brașov rămâne incertă.

Coincidențe și ironii ale sorții

Apelul care urmează a fi judecat în dosarul cu cartușele Makarov va fi judecat la Curtea de Apel Brașov, instanță care funcționează într-un sediu de pe platforma ROMAN. Clădirea a fost vândută de către lichidatorul judiciar unui om de afaceri din Brașov care a închiriat-o Curții de Apel contra sumei de 25000 euro/lună pentru 7 ani, toate acestea în condițiile în care Ioan Neculaie a contestat în mai multe proceduri vânzările de active pe platforma ROMAN.

În concluzie, Ioan Neculaie poate fi acuzat de multe, nu a fost un sfânt, dar să fie agățat de fiecare dată pentru nimicuri când sunt atâtea și atâtea lucruri în spatele său…

 

One thought on “A făcut tot felul de combinații dubioase, dar este vânat pentru niște găinării

  • 10 mai 2021 la 9:32
    Permalink

    Așa-i trebuie dac-a fost prost și n-a împărțit jumi-juma toate tunurile cu Palatul Cotroceni, ca George Scripcaru!

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: