99 de ani de la înființarea Institutului Cantacuzino

La 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, se înființa Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.
De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialiștii săi fiind implicați în activități de sănătate publică (în special prin activitatea de îndrumare metodologică a Institutelor de sănătate publică din România), de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare și pregătire a personalului medical de specialitate.
Școala științifică ce s-a format, în și pe lângă Institutul Cantacuzino, a concentrat eforturile de cercetare în domeniile microbiologiei si patologiei experimentale, favorizând dezvoltarea acestora în România. Institutul Cantacuzino a devenit treptat unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile științelor biomedicale, igienă și epidemiologie, patologie comparată și patologie infecțioasă, biochimie, enzimologie, imunologie, etc. Pe lângă activitatea științifică, în institut, se desfășoară și o susținută activitate de sănătate publică, concentrată în Centre de Referință.
Din 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, sub denumirea de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a se relua producția de vaccinuri și de alte produse prin care a fost renumit.
În aceste zile grele prin care trece omenirea, a pandemiei COVID-19, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” este în prima linie, fiind implicat în efectuarea testelor de diagnostic molecular pentru probe recoltate de la persoane suspecte de infecție cu noul Coronavirus și prin avizarea produselor biocide, contribuind, astfel, la efortul comun al autorităților în limitarea efectelor epidemiei provocate de virusul SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: