31 de miliarde de euro de la UE pentru țara noastră

În cadrul planului de revenire numit “UE – Generația următoare”, realizat de Comisia Europeană, România are un pachet financiar rezervat de 31,2 miliarde de euro. 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro.  Conform Digi24, cu aceste sume ar putea fi construiți 6.240 de kilometri de autostradă, sau 78 de spitale cu câte 1.000 de paturi sau 4.800 de școli, fiecare cu sală de sport.

 „Comisia propune astăzi un nou plan de revenire numit “UE – Generația următoare”, în valoare de 750 de miliarde de euro. Va domina bugetul UE refăcut pe termen lung de 1,1 trilioane. Planul “Viitoarea generație UE” împreună cu cadrul financiar multianual se ridică la 1,85 trilioane euro în propunerea de astăzi. Asta pe lângă cele trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, deja aprobate de Parlament și Consiliu. Asta duce efortul de revenire la un total de 2,4 trilioane euro.”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comsiei Europene.

Ce sume vor primi celelalte țări?

Cea mai mare alocare, de aproape 173 de miliarde de euro o are Italia, din care  82 miliarde de euro vor fi sume nerambursabile. Spania are alocări de 140 de miliarde de euro, din care subvenții de 77 de miliarde de euro. Franța, primește 39 de miliarde, Grecia 32 de miliarde (chiar dacă criza sanitară nu a fost foarte mare, prăbușirea turismului este o adevărată lovitură pentru economia grecilor).

Germania va primi 28 de miliarde de euro. Foarte puțin va primi Ungaria, doar 15 miliarde de euro. Conform digi24, se poate vedea o penalizare a derapajelor autocratice de la Budapesta. În schimb, în cazul Poloniei nu este aceeași măsură – Varșovia va avea acces la finanțare de 64 de miliarde de euro.

Planul Comisiei Europene se bazează pe propunerile făcute de Franța și Germania, având șanse mari de a fi aprobat.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: