3 octombrie 1542 – prima slujbă evanghelică în Biserica Neagră

Marți, 3 octombrie, orele 14:00, clopotele Biserici Negre vor răsuna pentru a comemora 475 de ani de la prima slujbă evanghelică din Transilvania, ce a avut loc în Biserica Neagră, în data de 3 octombrie 1542.

Brașovul a fost primul oraș din Transilvania, în care Sfatul Orașului, condus la acea dată de sași, a adoptat Reforma religioasă după modelul de la Wittenberg, preluând și principiul propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu în limba maternă și organizarea vieții religioase în strictă conformitate cu Sfânta Scriptură.

 „Cărticica Reformei pentru Brașov și Țara Bârsei”, redactată de geograful, pedagogul, umanistul și membru al Sfatul Orașului (Senator) Johannes Honterus (1498-1549) și tipărită la scurt timp după prima slujbă evanghelică, în 1543, a stat la baza Reformei adoptată de toate orașele și satele săsești.

Reforma religioasă a contribuit la o deschidere profundă față de educație, știință și cultura muzicală. Tot odata Reforma religioasă stă la baza unui profund proces de reînoire și modernizare a societății transilvane din acea vreme, incluzând în cazul sașilor de exemplu intensificarea dialogului ecumenic dar și codificarea dreptului cutumiar săsesc. Prin elaborarea unui nou regulament școlar pentru gimnaziul academic din Brașov, bazat pe o concepție pedagogică umanistă, Honterus a introdus învățământul modern de factură europeană după modelul din Nürnberg. Școala de lângă Biserica Neagră, care-i poartă numele, este unul dintre marile licee de stat din România, dedicate limbii germane în cadrul învățământului în limbiile materne a minorităților naționale din România.

Cu prilejul festivităților legate de comemorarea a 500 de ani de la începutul Reformei religioase în 1517 cu Martin Luther la Wittenberg Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa (CPCE) a conferit pentru anul 2017 orașului Brașov titlul onorific de  oraș european al reformei, subliniind impactul benefic al Reformei religioase de la Brașov pe plan internațional.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: