25 de liceeni din Brașov rezolvă probleme din comunitate

25 de liceeni din Brașov urmează, de la începutul anului 2018, cursul LEADERS Explore pentru liceeni, un program național prin care aceștia învață să devină liderii comunităților din România. În cadrul acestuia, echipe de câte 10-13 elevi au realizat proiecte de dezvoltare comunitară, având un impact direct asupra vieții orașului. Cursul este desfășurat de Fundația LEADERS cu sprijinul Lidl prin programul “Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun” și Alpha Bank România, partener national.

Elevii au pus în practică ce au învățat în cadrul LEADERS Explore și au transformat în realitate două proiecte gândite pentru rezolvarea unor puncte vulnerabile din comunitățile în care locuiesc:

  • Au organizat un cerc al culturii cu întâlniri bilunare, POT, prin care și-au propus să promoveze cultura și libera exprimare, creând, totodată, punți între oamenii din Brașov. Până în prezent, întâlnirile desfășurate au avut ca temă libertatea de exprimare și creație, sexualitatea și arta.
  • Au dezvoltat SmART Academy – o academie de cursuri de educație non-formală dedicată elevilor de gimnaziu, care și-a propus să sprijine evoluția educativă și artistică a copiilor brașoveni. Elevii au organizat șase traininguri pe teme precum: dezvoltare personală și autocunoaștere, desen, împletituri pentru copii, teatru, curs de limba engleză pentru începători și curs de șah.

“Leaders Explore adună experiența a 18 ani de transformare a peste 6000 de liceeni în lideri ai generației lor, din peste 70 de comunități. Ne bucurăm că am putut transfera acest know-how liceenilor brașoveni și că am putut să îi ajutăm să-și răspundă la întrebări importante, precum: cine sunt, unde vreau să ajung și cum fac asta? Acum, suntem încântați să vedem că timpul investit în ei se reflectă, dincolo de schimbările vizibile din ei, în proiecte pentru dezvoltare comunitară. Credem cu adevărat ca liderii sunt cei care fac lucrurile să se întâmple, iar exploratorii din Brașov au demonstrat că vor și pot demara proiecte pentru un viitor mai bun.”, declară Beatrice Alexandrescu, Project Manager Leaders Explore, Fundația LEADERS.

Lucru în echipă, cunoaștere și autocunoaștere, dezvoltare personală, team building. Toate acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care noi le-am experimentat la LEADERS Explore în Brașov. Dar, mai mult de atât, am format o echipă cu oameni care vor să vadă schimbarea și care muncesc pentru ea, oameni care cred în viitor și în propriile puteri.” a declarat Patricia Preda, Explorator Brașov.

Cei 25 de elevi au fost selectați din 300 de aplicații, pentru a participa la cele patru sesiuni de curs de-a lungul anului, prin care află ce valori au, care le sunt punctele forte, ce îi motivează și care este rolul potrivit pentru ei. La sfârșitul programului, elevii primesc certificarea LEADERS Explore, primul nivel în leadership oferit de organizație, ce atestă competențele dobândite: autocunoaștere, lucru în echipă și gândire în perspectivă. Programul se va încheia duminică, 18 noiembrie 2018, la ora 10:00, când elevii vor participa la ceremonia de absolvire oraganizată la Filarmonica Brașov, alături de părinți, profesori, lideri locali și prieteni.

LEADERS Explore este singurul program din România care completează cei patru ani de învățământ formal din perioada liceului cu un an de educație nonformală. Toată experiența se desfășoară în mod aplicat, folosind comunitatea ca un cadru de învățare: liceeni descoperă nevoile din comunitate prin realizarea de interviuri pe stradă, interacționează cu autoritățile locale, desfășoară proiecte în comunitate.

 

Fundația LEADERS

Este un accelerator de experiențe și inspirație: declanșăm potențialul tinerilor și formăm lideri responsabili și vizionari, începând cu anul 2000. Fundația LEADERS este o organizație care susține oamenii cu valori și principii și ne dorim ca prin programele noastre, Explore, Experience și Challenge, să desăvârșim procesul de formare a liderilor.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: