2 cazuri de malarie și 5 focare de scarlatină s-au înregistrat anul trecut la Brașov

În perioada 01.01.2018-31.11.2018, DSPJ Braşov a înregistrat:

– 7 focare de boala transmisibila:

5 focare de scarlatina

1 focar de hepatita virala acuta tip A

1 focar de de toxiinfectie alimentara

 

 1. activitati specifice in cadrul planurilor de interventie in situatii de urgenta provocate de calamitati naturale (inundatii, cutremure si altele asemenea):
 • In cursul lunii iulie a fost trimisa o adresa catre medicii de familie din zonele afectate de inundatii din judetul nostru (Sacele, Tarlungeni, Budila, Zizin, Purcareni, Budila, Podu Olt, Maierus, Poiana Marului, Hoghiz, Comana) prin care se recomanda intensificarea masurilor de supraveghere clinica si epidemiologica a populatiei;
 • Medicii de familie au fost instiintati ca este obligatorie anuntarea imediata catre DSP Brasov – CSCBT a oricarei suspiciuni de posibil focar de boala transmisibila aparut in zona in care desfasoara activitatea medicala si existenta in rezerva antiepidemica a vaccinurilor (hepatitic A, tetanic), dezinfectantelor si materialelor sanitare necesare in astfel de situatii;
 • Medicilor de familie din zonele afectate le-au fost trimise si “Masurile pe care populatia trebuie sa le respecte in cazul inundatiilor”, document postat si pe site-ul DSP Brasov.

 

 1. consultanta privind prevenirea bolilor transmisibile de import

în anul 2018 sau înregistrat 2 cazuri de malarie, cazuri de import; pacienti domiciliati in judetul nostru care au contactat boala in tarile in care au calatorit (zone din Africa)

 

 1. verificarea si validarea datelor legate de bolile transmisibile si imunizari,

 

 1. organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea si controlul bolilor transmisibile, precum si cu privire la vaccinarea populatiei din grupele expuse la risc sau din comunitati greu accesibile.

 

 

 1. in cadrul Programul National de Supraveghere si Control al Tuberculozei (PN I.4):

Obiective:

 1. reducerea prevalenţei şi a mortalităţii TB;

b.mentinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TB pulmonara pozitiva la microscopie;

 1. tratamentul bolnavilor cu tuberculoza;
 2. mentinerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TB pulmonara.

 

 1. in cadrul Programul National de Supraveghere si Control al Infectiilor Nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibioticorezistentei (PN I.5):

Obiectiv: cresterea calitatii serviciilor medicale si sigurantei pacientului in unitatile sanitare cu paturi prin reducerea riscului la infectie asociata asistentei medicale(IAAM).

 

 1. intocmirea documentelor de avizare, autorizare si evaluare a unitatilor de profil medical.
 2. participarea la functionarea retelei nationale de supraveghere epidemiologica, alerta si raspuns rapid in domeniul bolilor transmisibile:

 

– la nivelul judetului Brasov au fost investigate, in colaborare cu CEFRM din cadrul DSP BV 2 unitati de cazare in urma unor alerte internationale, in lunile iunie si septembrie, (a fost notificat de catre CNSCBT  2 cazuri sporadice de legioneloza, pacienti din strainatate, turisti in Brasov, cazati in doua unitati hoteliere din judetul nostru.). S-a colaborat si cu Directia de Control in Sanatate Publica, cu Institutul Cantacuzino. S-au trimis informari catre CNSCBT.

 

– in luna iunie s-a primit de la CNSCBT Bucuresti o alerta internationala referitoare la un caz suspect de TB pulmonara, la o persoana cu cetatenie romana identificata intr-un stat european. CSCBT a informat reteua de pneuftiziologie judeteana care a demarat ancheta in acest caz si a trimis informari catre CSCBT. Pe toata perioada derularii anchetei CSCBT a pastrat legatura cu medicii pneumoftiziologi si a informat CNSCBT despre rezultatele anchetei.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: