10 autobuze electrice-hibrid Mercedes vor circula de astăzi, pe liniile 25, 28 și 41

Astăzi, 19 noiembrie, au fost puse în circulație cele 10 autobuze hibrid Mercedes care vor asigura legătura dintre cartierele Stupini și Bartolomeu cu centrul orașului. Cele 10 autobuze, produse la fabrica din Franța, au fost achiziționate de către Municipalitate cu suma de 13,4 milioane de lei + TVA, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană reprezintă 98%.

Cele 10 autobuze Mercedes-Benz, tip Citaro hibrid, circulă de astăzi pe liniile 25, 28 și 41, deservind zona de Nord a Municipiului Brașov, respectiv cartierele Bartolomeu, Avantgarden și Stupini.

– linia 25: Avantgarden – Gara Brașov – Terminal Poienelor,

– linia 28: Stupini (str. Fundăturii) – Avantgarden – Livada Poștei,

– linia 41: Stupini (str. Lujerului) – Livada Poștei.

,,În primul rând intrarea în circulație a acestor autobuze este importantă din perspectiva faptului că continuăm programul de modernizare a flotei auto a RATBV SA. În al doilea rând este important pentru că sunt zece vehicule noi pe care le aducem în circulație, fapt care ne permite să fim mai operativi în interesul clienților. Și sunt importante și din perspectiva faptului că putem să scoatem din oraș mașinile vechi pe care le foloseam înainte, care au emisii destul de mari. Aceste noi autobuze sunt dotate cu sisteme moderne de monitorizare prin senzori, au un sistem asemănător sistemelor City Safe – care detectează pietonii, au o asistare la frânare – de exemplu dacă șoferul nu reacționează în timp util la frânare, mașina frânează singură – are asistență la oglinzi, la vederea în spate. Sistemul de ventilație este un sistem modern, antibacterian și antivirus, cu o capacitate foarte mare de schimbare a aerului, adică în aproximativ două minute schimbă întregul volum de aer din habitaclu. Sunt de ultimă generație, sunt bine venite și așteptate în parcul nostru auto”, a explicat Directorul SC RATBv SA, Marian Geman.

 

Impact asupra mediului

Noile autobuze hibride vor înlocui în circulație autobuze mai vechi din parcul RATBV S.A. precum cele Diesel Euro 3 (Mercedes Conecto, MAN A74) și vor disponibiliza autobuzele mai noi (Mercedes Citaro, BMC Procity și Menarinibus) pentru a fi utilizate pe alte trasee urbane și metropolitane.

Reducerea emisiilor poluante va fi de aproximativ 17% pe liniile deservite, respectiv aproximativ 96.213 kg CO2 (dioxid de carbon)/an, 1.291 kg NOx (oxizi de azot)/an, 170,5 kg HC (hidrocarburi)/an, 26 kg particule în suspensie/an.

 

Detalii tehnice:

– autobuz tip urban de aproximativ 12 m lungime, cu tracțiune hibridă (Diesel Euro 6 + electric);

– podea joasă și rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități;

– nr. uși de acces: 3 uși duble;

– lungime, lățime, înălțime: 12.135 mm, 2.550 mm, 3.150 mm;

– motor termic Euro 6 de putere 220 kW;

– motor/generator electric de putere 16 kW;

– sistem de frânare cu ABS și EBS;

– suspensie controlată electronic cu funcție de îngenunchere (kneeling – https://www.dictionary.com/browse/kneeling-bus), pentru a asigura accesul facil persoanelor în vârstă și al celor cu deficiențe locomotorii.

 

Dotări:

– Sistem antiviral de filtrare a aerului: instalația de aer condiționat este dotată cu filtre performante care rețin particulele foarte fine de aerosoli, ce pot avea un conținut potențial viral. De asemenea, circulația aerului în vehicul este optimizată pentru schimbarea rapidă a aerului;

– sistem ADAS (asistență șofer pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni, bicicliști, vehicule). Sistemul acționează automat frâna în cazul apariției unui obstacol frontal. Acționarea nu este bruscă, pentru a nu cauza accidentări ale pasagerilor din autobuz. Sistemul de frânare automată este util atât pentru atenționarea șoferului cât și prin reducerea timpului de reacție, dar poate interveni și în situații de genul în care șoferului i se face rău, autobuzul este în deplasare, iar frânarea automată intervine la identificarea unui obstacol și oprește vehiculul;

– aer condiționat;

– sistem audio-video de informare (anunțarea stației următoare, afișarea traseului etc.);

– sistem de numărare pasageri;

– sistem de monitorizare a parametrilor vehiculului și a modului de conducere a vehiculului;

– sistem supraveghere video (8 camere video la interior și exterior);

– sistem de taxare (3 validatoare/vehicul);

– computer gestiune management trafic (GPS);

– acces WIFI pentru călători și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile.

 

Avantaje:

– consum de combustibil redus: 33,2 l/100km (cu cca. 17% mai redus față de vehiculele clasice);

– capacitate de călători mare: 108 pasageri (27+1 locuri pe scaune);

– costuri de mentenanță reduse;

– garanție 5 ani sau 350.000 km.

 

Această achiziție este derulată în cadrul proiectului ,,Achiziția de mijloace de transport moderne”, proiect finanțat 98% prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: