Vor un nou spital la Brașov, dar nu au specialiști nici pentru cele vechi

In ultima perioada se da o lupta apriga, de imagine mai mult, intre personalitatile din municipiu care vor sa se asocieze cu proiectul noului spital din Brasov. Astfel, desi ideea a pornit de la cunoscutul dr. Dan Grigorescu si Asociatia Noul Spital, pe parcurs s-au tot agatat de proiect diversi profitori de imagine care isi tot revendica anumite realizari. Numai ca, pana in prezent, totul este la faza de proiect, nimic concret. Printre cei care s-au bagat tare in seama in acest caz se numara si dr. Florin Ortan. Desi a tot strambat din nas la inceputul discutiilor despre construirea noului spital, treptat, medicul a ajuns sa se laude cu ce au initiat altii. De noul spital se agata cum poate si primarul George Scripcaru.  Numai ca, in pofida faptului ca initiativa este una buna, din dorinta de afirmare a unora, se pierd pe traseu cele mai importante amanunte.

Lipsa specialistilor

In prezent sunt spitale in Brasov dotate cat de cat bine, doar ca problemele sunt altele. Prima si cea mai importanta este lipsa specialistilor. Degeaba ai aparatura performanta daca nu ai si specialisti care sa o foloseasca. Chiar in urma cu cateva saptamani, intr-o conferinta de presa, medicii si reprezentatii Consiliului Judetean se plangeau de lipsa medicilor. Insa, la plecarea specialistilor a pus umarul serios si conducerea unitatilor spitalicesti. Sa nu uitam cazul prezentat in exclusivitate de Transilvania365 cu afisele din spitalele din Brasov prin care era incurajata plecarea personalului medical la munca in strainatate. Daca esti manager la un spital si habar nu ai ca in institutia pe care o conduci sunt postate astfel de afise inseamna ca ai o mare problema.

Ce au facut parlamentarii pentru ca medicii sa nu mai plece din tara? 

Desi in prezent in Parlament exista un senator medic, dr. Florin Ortan, iar in trecut a fost altul, Marius Neculoiu, nici unul, nici altul nu se pot lauda cu ceva realizari in domeniul in care isi desfasoara activitatea. Astfel, in prezent, medicii sunt liberi ca pasarea cerului sa plece nestingheriti din tara, desi statul roman a cheltuit sume uriase in pregatirea lor. Daca medicii din Parlament s-ar gandi la o varianta in care medicii sa fie obligati sa profeseze in Romania mai intai pentru o perioada de 5 sau 10 ani, iar apoi sa plece, lucrurile poate ar sta altfel. In caz contrar, medicul sa fie obligat sa returneze banii cheltuiti cu scolarizarea.

Coruptia din spitale

Nici la capitolul coruptie, spitalele din Brasov nu stau mai bine. Cand ai un manager ca Daniela Neculoiu care habar nu are ce se intampla in institutia pe care o conduce, unde personalul incaseaza comisioane pe spatele mortilor, asa cum sustin procurorii, atunci este clar ca unitatea respectiva nu va functiona cum trebuie. Spunem acest lucru pentru ca zilele trecut au fost perchezitii la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Probabil, in urmatoarea perioada, vor fi saltate cateva persoane din spital. Modul in care sunt tratati pacientii, cum le vorbesc angajatii spitalului, se pot afla imediat dupa o noaptea petrecuta la Urgente. Cand a fost prezentat in presa cazul pacientului care a „murit” pe facebook, dar de fapt traia in realitate, atunci au aparut si comentariile in mediul online,  fiecare brasovean si-a povestit pataniile in spitalele din Brasov. Cand se plange unul, doi brasoveni nu bagi in seama, dar cand vezi ca din 100 de comentarii, 95 sunt impotriva personalului medical, inseamna ca exista o baza reala a acelor intamplari.

Ce a facut conducerea Consiliului Judetean in aceste cazuri? Nimic! Desi este in subordinea Consiliului Judetean, sefii de aici nu au facut decat sa glumeasca pe seama pacientului mort care de fapt era viu si atat. Insa problemele reale nu sunt observate, nu sunt luate masuri. Dar cand ai un manager pe linie de partid, cum s-a intamplat in cazul dr. Marius Neculoiu, apoi pleaca el si intra manager sotia, Daniela Neculoiu, mai exact ca intr-o afacere de familie, ce pretentii sa ai la aceasta institutie? Oare nu ar fi timpul ca aceste unitati sa fie conduse fara influenta politica?

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: