Recomandări pentru învățământul românesc de la un deputat care și-a făcut studiile în străinătate

Printr-un comunicat de presa, deputatul Mara Mares ”sare” la gatul social-democratilor pe tema invatamantului. Insa, de aceasta data, nu prea a avut inspiratie in alegerea subiectului, avand in vedere ca a invatat la scoli din strainatate, nicidecum in Romania, lucru scos in evidenta de purtatorul de cuvant al PSD Brasov, Daniel Giurma.

 

Deputatul PNL Mara Mareș: Este aberant ca bacalaureatul să se desfășoare înainte ca elevii să fie absolvenți și e necesară modificarea legii. Curând, PSD poate propune să ne înscriem la doctorat direct de pe băncile liceului. 

Deputatul liberal Mara Mareș a anunțat depunerea unei inițiative legislative prin care din 2019 să se elimine posibilitatea ca examenul de bacalaureat să se defășoare în timpul anului școlar, înainte ca elevii de liceu să fie absolvenți, așa cum s-a întâmplat în acest an: 

“Profitând de un articol formulat nefericit din Legea Educației Naționale, prin decizia fostului ministru al Educației, Liviu “Genunche” Pop, în acest an, anumite probe din examenul de bacalaureat se desfășoară încă din luna februarie, înainte ca elevii să fie absolvenți de liceu. Mai exact, potrivit alin. (7) al art.78, se prevede că unele evaluări se pot desfășura în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea. Practic, cei care nu au absolvit învățământul liceal la momentul susținerii probelor de examene obțin dreptul de a susține examenul de bacalaureat. Acest text de lege recunoaște, anticipat, calitatea de absolvent unor persoane care, în mod obiectiv, nu aveau cum să fi dobândit această calitate întrucât anul școlar nu s-a finalizat. Mai mult, se poate ajunge în situația în care unii elevi pot rămâne cu situația școlară neîncheiată (nepromovare) și să ajungă ca, la finalul anului școlar, să nu aibă dreptul de a susține examenul de bacalaureat. Care o să fie următoarea propunere și inovație educațională a PSD? Eventual ca licența să fie susținută înainte de obținerea de note de trecere la toate examenele din timpul facultății? Sau să ne putem înscrie la doctorat direct de pe băncile liceului?”

În consecință, președintele TNL, Mara Mareș, a anunțat că va depune o inițiativă legislativă care să nu permită organizarea bacalaureatului înainte de absolvirea liceului:

“În acest context, este complet legitimă nemulțumirea și revolta profesorilor care consideră că este aberant ca anumite probe să se desfășoare în timpul anului școlar. Prin umare, consider că este necesară modificarea legii pentru ca, începând de anul viitor, doar absolvenții de liceu să poată susține examenul de bacalaureat. De aceea, voi depune o inițiativă legislativă care propune abrogarea aliniatului 7 al art.78 din Legea Educației Naționale și care permite organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat în timpul anului școlar, înainte de absolvirea liceului”, sustine Mara Mares intr-un comunicat de presa.

Imediat a venit si replica PSD Brasov prin vocea purtatorului de cuvant. ”PNL continuă seria sa de atacuri triste, neputincioase, specifice unei opoziții de slabă calitate. Săptămâna trecută lansa ideea că angajații din educație nu își mai primesc salariile. Ceea ce nu realizează liberalii, e că ”pe teren” situația e diferită. Cum profesorii și personalul auxiliar și-au primit lefurile,  sunt deja lămuriți despre coerența politicienilor de dreapta.

A ieșit, după aceea, la rampă, un deputat de Brașov, Mara Mareș. După o încercare de a găsi un subiect economic, educația este noua sa preocupare. Nu este vorba despre cum se face școală în România, în viziunea unei persoane care a făcut liceul și facultatea în Anglia, ci despre bacalaureatul început zilele acestea.

Totuși, ar trebui să știe că în februarie probele de bacalaureat constau în evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, într-o limbă de circulație internațională și a celor digitale. Rezultatele nu sunt exprimate în note, ci în calificative. La fel vor fi și evaluările pe care alegătorii le vor da, peste numai trei ani unor politicieni trimiși în Parlament să-i reprezinte”, sustine, Daniel Giurma, purtator de cuvant al PSD Brasov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: