Nicio clădire reabilitată la Brașov în 3 ani chiar dacă există o lege care permite administrației locale să intervină

Oau! Primăria Brașov a început abia acum lucrările la reabilitarea primei fațade a unei clădiri vechi, cu proprietari privați, deși există o lege în acest sens încă din 2016. Cu alte cuvinte, de 3 ani a avut nevoie administrația locală să poată începe reabilitarea…unei singure clădiri. Oare câți ani vor mai trece până va fi reabilitata toată zona centrală așa cum s-a întamplat de exemplu la Oradea, unde totul s-a făcut cu bani europeni? Diferența mare este că în Oradea există un manager bun la conducerea orașului, iar echipa pe care o are în subordine se ridică la înălțimea așteptărilor.

Și, cum Primăria Brașov a reușit această PERFORMANȚĂ mare, a ieșit cu declarații în fața presei chiar arhitectul șef,  Marilena Manolache, să povestească brașovenilor despre această REALIZARE. Nu trebuie uitat cât de haotic s-a dezvoltat orașul în ultima perioadă. Nu se respectă regimul înălțimii, s-au tăiat dealuri cu buldozerele pentru a se construi blocuri, s-a construit un cartier întreg cu blocuri, dar nu există o creșă, o grădiniță, iar spațiile verzi figurează doar pe hârtie. La fel și cu locurile de parcare. S-au construit clădiri rezidențiale, iar locurile de parcare le-a oferit Primăria Brașov, din bunăvoința pentru dezvoltatorii imobiliare sau din alte motive, altfel nu se explică cum într-o zi au fost amenajate locuri de parcare, s-a montat și un indicator, iar a doua zi, totul a dispărut dintr-o data. Doar la Primăria Brașov se poate întâmpla așa ceva.

Poate explică arhitectul șef al orașului cum de s-a ajuns astfel încât prin oraș să vezi casă, bloc, casă, bloc, cine a dat autorizațiile de construcție? Cine dă voie să se construiască blocuri pe dealuri astfel încât nu se mai vede bine nici cetatea Brașovului? Totul este un haos, mai ales pe drumul spre Poiana Brașov sau chiar în stațiune.

”Clădirea se află pe strada Sf Ioan nr 10 și face parte dintr-un proiect-pilot în care mai sunt incluse alte trei case vechi, (Piața Enescu nr 6, str M Weiss nr 35 – casa în care se află și agenția Loto, str G Barițiu nr 28).
Lucrările vizează „creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zona de protecție a monumentelor istorice si pentru zone construite protejate în Municipiului Brașov“ și sunt posibile în urma apariției Regulamentului de punere în aplicare a Legii 153/2011 actualizată și a Legii 166/2016, regulament elaborat de primărie împreună cu societatea civilă, Ordinul Arhitecților și Direcția de Cultură.
Cele patru imobile au fost alese pe baza criteriilor stipulate de regulament, ținând cont de caracteristicile clădirilor, însă unul dintre cei mai importanți factori în decizie a fost disponibilitatea proprietarilor de a se implica financiar în aceste lucrări.
Suma totală alocată de municipalitate ca și contribuție la acest proiect este de aproximativ 400.000 de lei și reprezintă aproximativ 50% din valoarea estimată a lucrărilor petnru toate cele patru imobile.
În contextul noii legislații și a regulamentului menționat, proprietarii care doresc să își reabiliteze fațadele imobilelor beneficiază de o serie de facilități în obținerea avizelor necesare, precum și de o scutire ulterioară, pentru cinci ani, la impozitul pe clădiri, și pot beneficia și de susținerea municipalității, din punct de vedere financiaer. În schimb, clădirile neîngrijite din Centrul Istoric vor fi impozitate, de la anul, cu 500% mai mult decât în prezent”, se arată într-o postare pe site-ul Primăriei Brașov.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: