Smiley face

Locatarii blocului din Răcădău care a luat-o la vale se pot întoarce în apartamente

Primarul George Scripcaru a convocat astăzi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), care a votat în unanimitate ridicarea stării de alertă în cazul blocului de pe strada Molidului nr. 33 şi, implicit, ca locatarii să se poată muta înapoi în locuinţe.

,,Sunt mulţumit că am reuşit să finalizăm lucrările de punere în siguranţă a terenului, pentru ca locatarii din acest bloc să se poată muta înapoi în locuinţele lor. A fost o lucrare complexă, prima de acest fel din România, şi aş vrea să le mulţumesc tuturor celor implicaţi, angajaţi ai primăriei, experţi şi constructori, pentru că au dus-o la bun sfârşit. Zilele următoare se va relua furnizarea utilităţilor, iar de săptămâna viitoare, toţi locatarii se vor putea întoarce în propriile locuinţe”, a declarat primarul George Scripcaru, la finalul înâlnirii.

În cursul dimineţii s-a făcut recepţia lucrărilor de punere în siguranţă a terenului, la care au participat, alături de constructori, reprezentanţii PrimărieiBraşov, ai proprietarilor şi experţi.

După înştiinţarea locatarilor, furnizorii de utilităţi vor face verificările necesare şi rebranşarea la reţele, astfel încât de săptămâna viitoare locatarii să se poată muta.

În toată această perioadă, Poliţia Locală va continua să asigure paza imobilului.

 

Punerea în siguranţă a terenului a presupus lucrări complexe, care au cuprins:

Execuţia a 11 micropiloţi (care conţin o cantitate de apă, ciment şi bentonită, dar şi o bară de titan) la o adâncime de 9 metri, 10 dintre ei, iar al 11-lea, suplimentar, al o adâncime de 12 metri, în aval de cavitate,

  1. la o distanţă de 3-4 metri de faţada din aval şi la o distanţă de un metru, între ele;
  2. Umplerea cavităţii cu un material cu permeabilitate redusă (practic, impermeabil), omogen din punct de vedere granulometric, care să aibă aproximativ aceeşi rigiditate cu terenul înconjurător, la care s-au adăugat şi execuţia unor injectori (micropiloţi), la adâncime de 12 m adâncime, la un unghi de 45 de grade.

Compoziţia utilizată pentru umplerea cavităţii a fost, pentru un metru cub, următorul:

– ciment – 100 de kg,

– nisip, sort 0-3 – 1.500 de kg,

– bentonită – 50 kg,

– silicat de sodiu – 10 litri,

– apă – 400 de litri.

La finalizarea lucrărilor a fost montat un sistem de senzori, pe bloc şi în terenul din jurul blocului, pentru a monitoriza, pentru cel puţin 6 luni, zona respectivă.

În prezent, atât terenul, cât şi construcţia, sunt monitorizate cu un sistem de senzori, pentru ca specialiştii să poată verifica orice modificare ce ar putea să apară în zona respectivă.

Valoarea acestor lucrări a fost de 119.840 lei, fără TVA (142.609 lei, cu TVA) şi a fost suportată de la bugetul local.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: