Întâlnire de lucru pe tema ajutoarelor de stat la Brasov

Primăria Municipiului Brașov a găzduit, în perioada 21-22 februarie, un seminar organizat de Consiliul Concurenței – Regiunea Centru, dedicat furnizorilor de ajutoare de stat și beneficiarilor acestora. Scopul seminarului a fost discutarea problemelor pe care atât autoritățile care acordă ajutoare de stat, cât și beneficiarii acestor ajutoare le au, dar mai ales principiile de funcționare efectivă a Registrului Ajutoarelor de Stat (RegAS), o platformă electronică implementată de Consiliul Concurenței, care își propune să fie principalul instrument de lucru în acordarea ajutoarelor de stat.

„Municipiul Brașov a colaborat foarte bine cu Consiliul Concurenței și cred că este de bun augur să fim gazda acestui seminar, la care participă mai multe unități administrative din județ și din Regiunea Centru. Este important să putem formula întrebări la care să primim răspunsuri direct de la specialiști și cred că fiecare putem fi un exemplu de bună practică sau putem învăța din experiența celorlalte autorități participante. În acest moment, potrivit legislației, Municipiul Brașov are nevoie de avizul Consiliului Concurenței pentru a putea asigura serviciile de transport public și de termoficare, unde sunt implicate subvenții care pot fi considerate ajutor de stat. Noi am obținut avizul Consiliului Concurenței pentru funcționarea acestor două servicii. O altă colaborare a fost la întocmirea Ghidului pentru finanțarea activităților sportive, unde, pentru ca finanțările să nu fie considerate ajutoare de stat, a fost nevoie ca o condiție eliminatorie pentru accesarea ghidului să fie aceea ca solicitantul să nu fie agent economic“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Seminarul a fost deschis de viceprimarul Mihai Costel și de subprefectul Ciprian Băncilă, iar printre participanți s-au aflat reprezentanți ai Primăriei Brașov și serviciilor publice implicate, ai Consiliului Județean Brașov, ai primăriilor Făgăraș, Zărnești, Săcele, Ghimbav, Prejmer, Codlea și Ucea, ai parcurilor industriale din județ, precum și reprezentanți ai autorităților locale din județele Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Pe lângă subvenționarea serviilor de transport și termoficare, municipiul Brașov acordă, încă din 2008, în cadrul „Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de locuri de muncă în municipiul Brașov“, o serie de facilități fiscale investitorilor care deschid o nouă afacere în Brașov, în funcție de anumite criterii. Schemele de minimis sunt de asemenea asimilate ajutoarelor de stat.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: