EXCLUSIV. Trotuar mutat special pentru un dezvoltator imobiliar din Brașov (FOTO)

Construiesti un bloc si nu ai locuri de parcare suficiente? Nu-i o problema, Primaria Brasov muta un trotuar pentru tine!

Nu conteaza ca se schimba totul in zona, important este sa ai un nume cu greutate in zona imobiliara si totul se rezolva. La fel s-a intamplat si in Schei, cand un deal a fost ras cu buldozerul, dar cei din Primarie se faceau ca ploua, ca nu stiu nimic. Doar malul adus de ape in oras spune totul despre dezvoltarea imobiliara din Brasov.

Tot asa se intampla si cu multe din blocurile construite care ar trebui sa respecte mai multe conditii, dar, din pacate, se construieste haotic si totul pentru ca la BRASOV se poate! Nu sunt locuri de parcare, nu sunt spatii de joaca, nu sunt spatii verzi, nu se respecta regimul inaltimii, dar, la Brasov, se poate, pentru ca banii fac totul.

Un exemplu de ”fiecare poate face ce vrea” se observa cu ochiul liber pe strada Mihai Viteazu, la blocul construit langa aula Universitatii. Aici, un trotuar a fost mutat cu totul, dar si redus semnificativ fata de dimensiunea pe care o avea doar pentru ”binele” dezvoltatorului imobiliar. Toate acestea pentru a fi amenajate locuri de parcare.

Locuri de parcare partial pe domeniul privat, partial pe domeniul public…

Desi locurile de parcare amenajate nu se afla pe domeniul privat, ci doar partial, montarea unor sisteme de blocare a locurilor nu a fost o problema. Cu alte cuvinte, s-a gasit o portita pentru ca sa fie bine pentru dezvoltatorul imobiliar.

Pentru separarea completă a fluxului pietonal de cel auto a fost avizată soluția tehnică de amenajare a locurilor de parcare la limita carosabilului, parțial pe domeniul public și parțial pe domeniul privat, iar trotuarul a fost deviat in totalitate pe domeniul privat. Asta este o soluție tehnică aprobată în comisia de circulație, nu este un schimb de terenuri, ca sa fie nevoie de aprobarea Consiliului Local. Având în vedere că acele locuri au ca destinație proprietarii acelui bloc, nu se încadrează în parcările reglementate de hotărârea privind parcările rezidențiale, astfel că nu se face procedura de atribuire. Repet, locurile sunt parțial pe domeniul privat, parțial pe public. Daca nu se alegea aceasta soluție însemna ca trotuarul sa rămână unde este, iar mașinile care se parcau pe proprietate traversau trotuarul”, spune Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov.

Insa, reprezentantii Primariei Brasov au uitat sa spuna ca nu era problema brasovenilor sau a Primariei Brasov ca dezvoltatorul nu avea locuri de parcare destule si nu ar fi putut ajunge pe acele locuri din cauza trotuarului. Cand s-a construit nu s-a gandit ca are nevoie si de locuri de parcare pentru clientii sai?

Interesant este cine ia deciziile in aceasta comisie de circulatie, daca acei oameni chiar au habar de ceea ce se intampla in oras, daca vad cum sunt amenajate locurile de parcare, cum sunt strazi care ies direct in trecerile de pietoni. Multe decizii luate mai mult incurca decat ajuta. Oare au si alte interese?

In aceste conditii, daca tot e liber la mutat trotuare in beneficiul brasovenilor, nu ar fi rau ca cei care vor sa faca astfel de ”manevre” sa se adreseze Primariei Brasov. Vor sa mute un trotuar pentru a face locuri de parcare, nicio problema, comisia de circulatie ii poate ajuta atata timp cat a facut acest lucru si pentru altii. Daca brasovenii vor fi refuzati, atunci vor avea o problema, exista si instante judecatoresti unde pot fi aduse argumente ca exista un precedent. De fapt, nu se poate pentru unii muma, iar pentru altii ciuma. De asemenea, si dezvoltatorii imobiliari care nu au destule locuri de parcare s-ar putea adresa sa vada ce este de facut pentru rezolvarea problemei. Din ce se vede, Primaria Brasov pare foarte binevoitoare in zona imobiliara.

Intrebat daca pot si alti brasoveni pot recurge la aceste metode, purtatorul de cuvant, Sorin Toarcea, a raspuns sec: ”Depinde de Comisia de circulație, cea care avizează din punct de vedere al circulației proiectele de construire”.

Inca un lucru care sare in ochi la aceasta decizie este viteza cu care s-au miscat cei din Primaria Brasov. Daca alti brasoveni pierd luni bune sau chiar ani pentru a rezolva o astfel de problema, in acest caz, totul s-a miscat repede avand in vedere ca blocul abia a fost finalizat. Daca ar avea acelasi elan si cu brasovenii de rand, cu siguranta ca functionarii din institutiei ar fi cei mai apreciati brasoveni…

Pentru sute de elevi si studenti nu s-a gasit rezolvare

Reamintim ca pe strada dr. I. Cantacuzino, langa scoala 5, exista un singur trotuar. In fiecare zi de luni, pentru elevi, studenti si parinti (cateva sute zilnic) mersul prin acea zona este un adevarat cosmar, totul din cauza pubelelor lasate pe tot trotuarul. Din acest motiv, pietonii trebuie sa mearga printre masini, riscandu-si vietile. Desi chiar redactorii Transilvania365 i-au adus la cunostinta primarului George Scripcaru, dar si altor reprezentanti ai Primariei Brasov, nimeni nu a facut nimic. Mai mult, chiar un consilier local a ridicat aceasta problema in cadrul unei sedinte. Culmea este ca acolo poate fi mutata ora si ziua de ridicat gunoiul si totul s-ar rezolva simplu.

Insa, daca pentru elevi, parinti si studenti nu s-a gasit timp pentru rezolvarea problemei nici dupa ani, pentru dezvoltatorii imobiliari se gasesc solutii imediat, dupa cateva saptamani. Aceasta este administratia Scripcaru… O administratie presarata cu multe dosare de coruptie…

 

Cititi si   Problema pubelelor de gunoi de pe strada dr.Ion Cantacuzino, rămasă nerezolvată

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: