Echipa festivalului Amural pregătește deschiderea primului hub de arte și industrii creative din Brașov, într-o fostă hală industrială aflată în zona istorică a orașului

Sunt 4 ani de când echipa Amural a pornit la drum pentru a face lumea mai bună cu ajutorul artelor vizuale. În acești ani am încurajat principalele comunități de creatori și consumatori de artă, contribuind semnificativ la dezvoltarea unui țesut socio-cultural adaptat generației milenialilor. Amural a dedicat festivalul artelor vizuale, conturând astfel un circuit al artiștilor vizuali contemporani și deschizându-le accesul la publicul larg. În final, am schimbat felul în care publicul se raportează la un eveniment de masă, transformându-i din public spectator în public participant al experiențelor Amural.

 

Am creat astfel o mișcare. Amural, ajuns anul acesta la a patra ediție, este azi unul dintre cele mai importante evenimente din țară pentru video-mapping, graffiti, instalații de artă, ilustrație și muzică electronică, un festival de referință pentru fotografie, design grafic și pictură și este o ocazie de experiment pentru poezie, film și arte performative.

 

Următorul pas este să preluăm un vis al orașului Brașov (și al nostru) și să îl transformăm în realitate. De aici și numele VISSSUAL. Conceptul vizează un spațiu de congruență pentru artiști, makeri, freelanceri și public. Un spațiu pentru evenimente, dezbateri, creație, experiment, producție și învățare. Cu alte cuvinte: un loc pentru visare și realizare.

 

Spațiul este susținut financiar din fonduri proprii, dublate de parteneriate cu sponsori locali și naționali. Momentan este în stadiul de construcție, în proces de avizare și implementare a conceptului arhitectural. Amplasarea este în cadrul fabricii de încălțăminte Tino, pe strada Avram Iancu 66.

 

Concepte similare – spații creative create prin reconversii industriale- se întâlnesc în Europa încă din anii 80. În România există câteva exemple care au revitalizat orașe în ultimii doi ani: la București este Nod makerspace, la Timișoara Ambasada, la Iasi Hubrica.

 

“Am gândit Visssual ca pe un cadru care să cuprindă visurile tuturor.

Nu e ceva rigid, nu e o instituție, nu e ceva final. E mai degrabă o invitație serioasă de a face ce visezi cu adevărat să faci.

E un loc în care makerii își vor găsi space-ul.

E un loc în care freelancerii își vor găsi libertatea.

E un loc în care artiștii vor găsi inspirația și vor organiza creația.

Un loc în care consumatorul de artă se va găsi și regăsi și regândi pe sine.

Un loc de joacă.

Un set de unelte, ca un briceag uriaș în continuă metamorfoză. Un briceag cât o hală.

Un Amural permanent.” – organizatorii Amural Festival Vizual.

 

 

_________

 

Echipa Amural este formată din artiști vizuali, comunicatori, actori/manageri culturali, oameni preocupați de educație artistică și social-educațională în general și este sprijinită activ de un număr în creștere de voluntari.

 

Susținătorii Visssual până în acest moment sunt: EPSON, Villeroy & Boch, Kronospan, Cubo Design, April91, Sika.

 

Vă invităm să vă alăturați în misiunea de a face acest #vis #real.

 

https://www.facebook.com/amuralfestival/

https://www.facebook.com/visssualreal/

contact@amural.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: