Acasă Social Dragobetele sărută fetele. Care sunt tradițiile acestei zile?

Dragobetele sărută fetele. Care sunt tradițiile acestei zile?

0

Pe 24 februarie romanii sarbatoresc Dragobetele, patron al dragostei si al bunei dispozitii, zeu al tineretii.  Legenda spune ca Dragobetele este fiul Babei Dochia si reprezinta  principiul pozitiv al fortelor latente ale naturii, care se pregatesc sa renasca si sa explodeze sub forma primaverii.  Stiati ca denumirea Dragobete ar putea proveni din slava veche avand semnificatia : “dragu biti” – adica ,”a fi drag”?

Dragobetele are infatisarea unui tanar frumos si atragator, care este pe jumatate om si jumatate inger. De asemenea, se stie ca el nu moare niciodata si ca umbla prin intreaga lume fara a putea fi vazut de oamenii obisnuiti din cauza relelor la care s-au dat oamenii si la pacatele pe care acestia le fac.

Traditia spune ca in dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau , si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, dorind sa se  faca  admirate.  Ele mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate neputand  sa fie  sacrificata  de  Dragobete.  De altfel, Dragobetele  e  si ziua cand  pasarile isi cauta perechea,se strang in stoluri si  isi ciripesc dragostea …

Sarbatoarea dragostei nu trebuie neglijata.  Daca nu se sarbatorea cumva Dragobetele intr-un an, oamenii  credeau ca tinerii nu se vor mai indragosti in anul care urma. Se mai credea si ca e  semn rau daca o fata sau un baiat nu intalneau de Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, crezandu-se ca tot anul  respectivii nu vor mai fi iubiti.  Baietii si fetele se intalneau la intrarea in biserica si plecau prin paduri sa culeaga flori.O alta traditie spune ca fetele fugeau peste campii, iar baietii dupa ele,iar fata care era prinsa de un baiat trebuia sa il sarute.

In toata tara sunt cunoscute vorbele: “Dragobetele saruta fetele!”. El mai  este identificat si cu Navalnicul, fecior frumos care ia mintile fetelor si nevestelor tinere, motiv pentru care a fost transformat de Fecioara Maria  intr-o  planta de dragoste care ii poarta numele  (o specie de feriga).