Doamna Viorica NU AI VOIE SĂ DAI ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ ÎN MATERIA DREPTURILOR ELECTORALE! VREI ORDONANȚĂ PENTRU A FUGI DE CONTROLUL JUDECĂTORESC! ȘI DE RĂSPUNDEREA JURIDICĂ! AI SCRIS-O NEGRU PE ALB, ÎN NOTA DE FUNDAMENTARE!

Cu foarte mult tupeu Guvernul României scrie în nota de fundamentare la ordonanța de urgență prin care modifică Legea referendumului că adoptă normele de organizare ale referendumului prin Ordonanță de Urgență și nu prin Hotărâre de Guvern, pentru că normele adoptate prin HG pot fi suspendate de către o instanță de judecată pe când normele din OUG nu pot fi suspendate! Și folosește ca exemplu o situație dintr-o speță de la referendumul din 2009 (a se vedea HG nr1259/2009)!

Guvernul recunoaște că normele de organizare a unui referendum sunt norme de aplicare deci se adoptă prin hotărâre de guvern dar „să avem pardon, să    nu-și bage nasul, justiția, în treburile noastre”. Fiind un referendum despre independența justiției, tocmai Justiția să cenzureze normele prin care referendumul devine imposibil de validat?!

Iată pasajul, stupefiant, din nota de fundamentare a Guvernului:

Ca referință pentru procedura de votare instituită prin prezentul proiect de act normativ a fost utilizată ad similis practica de la referendumul național din data de 22 noiembrie 2009, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 1259/2009 și Decizia Biroului Electoral Central nr. 49 din 29 octombrie 2009; Astfel, potrivit hotărârii citate, la referendumul național din 22 noiembrie 2009 au fost utilizate ștampilele și timbrele autocolante ale căror modele au fost aprobate pentru alegerile prezidențiale prin Hotărârea Guvernului nr. 1044/2009, respectiv prin Hotărârea Guvernului nr. 1050/2009. Totodată, prin decizia menționată, s-a instituit obligația președintelui biroului electoral al secției de votare de a întreba alegătorul dacă dorește să își exercite dreptul de vot pentru ambele scrutine sau numai pentru unul dintre acestea. Întrucât, utilizarea unei hotărâri a Guvernului pentru reglementarea indirectă a procedurii de votare a ridicat suspiciuni de nelegalitate la referendumul național din 2009 (a se vedea sentinţa Curţii de Apel Bucureşti care a suspendat aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1259/2009 în ceea ce privește modelele listelor electorale), iar principiul legalității în dreptul electoral presupune reglementarea procedurii de votare printr-un act normativ de nivelul legii organice, aspectele menționate au fost translatate în prezentul proiect;”

În încheierea pasajului citat absurdul argumentației este total deoarece arată că în materia dreptului electoral reglementarea trebuie să aibă caracter de lege organică și de aceea se apelează la OUG! Păi tocmai asta interzice Constituția României prin dispozițiile art.115 alin(6), anume emiterea de ordonanțe de urgență care afectează (DEX: a afecta= a căuta cu predilecțiune, a privi) drepturi electorale:

Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”

De fapt, al doilea motiv al adoptării ordonanței de urgență în materie electorală, pe lângă cel de a extrage actul normativ de la controlul judecătoresc, este fuga Primului Ministru de răspunderea juridică pentru eventuale fraude care pot să decurgă din calcularea cvorumului și în stabilirea rezultatului final la referendumul pentru susținerea Justiție, în sensul validării sau invalidării acestuia!

PROTESTĂM față de această grosolană încălcare a CONSTITUȚIEI.

 

Singurele modificări necesare sunt cele care privesc organizarea referendumului care trebuie adoptate prin HOTĂRÂRE DE GUVERN.

Pentru a organiza în bune condiții alegerile europarlamentare cât și referendumul pe justiție din 26 mai 2019, NU ESTE NECESARĂ modificarea legii 334/2006, nici a Legii nr.208/2015  și nici a Legii nr.500/2002.

 

Doamna Viorica ați încurcat, intenționat, instrumentele și în loc de pensetă folosiți o foarfecă! Renunțați că altfel veți răni și veți crea cicatrici pe corpul Constituției României!

 

Deputat Gabriel Andronache

Vicepreședinte PNL Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: