Smiley face

Cum se recunoaște mierea ieftină și contrafăcută

Conform  sectiilor de siguranta alimentara a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Comisiei Europene si altor corpuri de reglementare a sigurantei alimentelor, mierea trebuie sa contina polen pentru a fi “adevarata”.

In lipsa polenului (care indica floarea din care provine), nu se poate determina daca mierea provine din surse sigure sau reglementate.

Mierea din comert este, de cele mai multe ori, ultra filtrata, proces prin care se supune unor temperaturi ridicate, care ucide toti nutrientii si enzimele benefice, este diluata cu apa si apoi filtrata cu ajutorul unei tehnologii de presare pentru a inlatura polenul.

Singurul motiv pentru care polenul ar fi filtrat este pentru a ascunde originea mierii. Si, conform unor surse competente din domeniu, majoritatea “mierii contrafacute” de import provine din China. Sub numele de “miere” se ascund, de fapt, combinatii de zahar din trestie, porumb sau sfecla, sirop de orez si multi alti agenti de indulcire, pentru ca sunt mai usor si mai ieftin de produs decat mierea naturala.

Consumatorul obisnuit poate fi pus in dificultate cand doreste sa cumpere miere, pentru ca am fost obisnuiti cu ideea ca mierea este un produs sanatos. Si, daca acest lucru este adevarat cand vine vorba de mierea cruda, nu la fel stau lucrurile si cu mierea “falsa” de pe rafturile supermarketurilor. Din fericire, avem cateva metode prin care putem evita sa ne risipim banii pe un produs contrafacut.

Cum se recunoaste mierea ieftina si contrafacuta: 

  • Verifica intotdeauna eticheta. Daca produsul contine glucoza sau sirop de porumb cu fructoza, atunci nu este miere adevarata (vedeti aici un astfel de caz).
  • Gusta mierea. Daca are gust de flori sau plante, atunci este posibil sa fie naturala. Mierea falsa este doar dulce, cu o vaga aroma de miere.
  • Pune o picatura de miere pe degetul mare. Daca se imprastie, nu este pura, pentru ca mierea pura ramane legata.
  • Pune cateva picaturi de otet intr-o solutie facuta din miere si apa. Daca face spuma, inseamna ca in miere a fost adaugat ipsos!
  • Mierea naturala cristalizeaza in timp sau daca o tii la rece, cea ultra-filtrata nu va cristaliza.
  • Pune intr-un pahar cu apa cateva picaturi de iod si apoi, miere. Daca se albastreste, inseamna ca a fost amestecata cu amidon de porumb si nu este naturala.
  • Pune un varf de deget de miere pe capatul unui chibrit si aprinde-l. Daca arde, e miere pura.
  • Intr-un pahar cu apa pune o lingura de miere. Daca se dizolva, este falsa. Mierea pura nu se dizolva, ci cade pe fundul paharului.

Leave a Reply

%d bloggers like this: