Ce spune senatorul Florin Orțan despre spitalele din România?

Senatorul Florin Ortan a vorbit intr-o conferinta de presa despre spitalele din Romania. ”Am văzut în spațiul public nenumărate informații că se închid spitale la Bacău, la Piatra Neamț. Este vorba despre numărul de paturi. Ca să putem accesa fonduri europene structurale în sănătate, trebuie să avem masterplan pe sănătate. Până în exercițiul financiar 2014-2020 noi nu am avut masterplanuri regionale în Uniunea Europeană.După cum tot știți, Uniunea Europeană înseamnă delegare de suveranitate țărilor membre prin Tratatul de la Lisabona. Nici una nu a delegat suveranitatea cu privire la serviciile de sănătate publică din țările respective. Se schimbă paradigma în exercițiul financiar 2021-2027 în sensul că vor fi foarte multe fonduri structurale pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești sau de Medicină primară din partea Uniunii Europene. Pentru ca acest lucru se poate întâmpla, trebuie elaborat un masterplan pe fiecare regiune de dezvoltare din țara respectivă în următoarea perioadă.

Nu se discută aici decât de o organizare a unităților sanitare, iar de la acest lucru s-a ajuns la interpretarea că se închid. Trebuie să începem să renovăm unitățile sanitare după ce am început să mărim substanțial veniturile oamenilor care sunt implicați în asistența medicală, trebuie să introducem management științific în spitale. Să vă dau un exemplu foarte simplu. Optim este să am un indice de utilizare al patului de 100%. Deci indicele de utilizare a aparatului este o frescă a modului și eficienței cu care se utilizează cel pat. Este ceva foarte scump un pat de spital. Și vreau să spun că avem secții din spital în care indice de utilizare este mai relaxat, și avem secții în care indicele de utilizare a aparatului este 130-140%. Asta ce înseamnă? că este folosit mai mult de 290 de zile pe an, asta înseamnă că prin tranzitivitate nu putem să dezinfectăm suficient, nu putem să zugrăvim. Atunci organizarea înseamnă pur și simplu tăierea paturilor acolo unde utilizarea este relaxată și folosirea lor acolo unde este nevoie de ele. Organizarea este sine qua non necesară în următoarea perioadă.

Deci în exercițiul bugetar 2021-2027, pentru ca noi să putem atrage fonduri structurale în sistemul sanitar trebuie să facem aceste lucruri. Despre paturile de terapie intensivă, la Brașov sunt 20 și vor fi 40.  Este o acțiune în care Consiliul Județean și Ministerul Sănătății sunt parteneri. Consiliul Județean organizează blocul operator, vor dispărea niște săli de operație iar Ministerul Sănătății acordă finanțarea pentru toate dotările pentru 20 de paturi în plus”, a spus dr. Florin Ortan, senator PSD.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: