Brașovul și Bijeljina vor semna un protocol de colaborare

O delegație a orașului Bijeljina, însoțită de ambasadorul Bosniei și Herțegovina, Mile Vasic, a avut astăzi o întâlnire cu viceprimarii Costel Mihai și Laszlo Barabas, precum și cu reprezentanți ai Consiliului Local Brașov, pentru a pune bazele unui protocol de colaborare între cele două orașe.

„În mod cert, astăzi punem bazele colaborării dintre cele două orașe și va trebui să stabilim ariile de dezvoltare pe care să ne axăm în această colaborare. Poate că acest protocol pare o formalitate, însă este necesar, chiar dacă nimic nu împiedică cele două comunități să colaboreze și în afara acestui cadru formal. După definitivarea draftului se vor stabili data și locul semnării lui. Am primit invitația de a definitiva această formalitate în luna august, în cadrul unui eveniment de anvergură pe care Bijeljina îl va organiza și vom lua în calcul acest lucru. Ne dorim o colaborare a celor două comunități, nu doar a celor două administrații publice locale și din acest motiv trebuie să stabilim o serie de domenii de dezvoltare“, a declarat Costel Mihai, viceprimar al Municipiului Brașov.

„Este treaba noastră să punem împreună oameni de afaceri sau din alte domenii de activitate și apoi să lăsăm această relație să funcționeze și să meargă mai departe cu implicarea lor. Ne dorim nu neapărat un protocol semnat, ci o colaborare activă între persoanele care activează în domeniile de interes pentru ambele părți. Din punctul de vedere al autorității locale, vrem să preluăm cât mai multe din experiența dumneavoastră în privința modernizării orașului“, a explicat primarul orașului Bijeljina, Mico Micic.

În cursul discuțiilor au fost din nou prezentate cele două localități, subliniindu-se, de fiecare parte, atuurile care ar putea susține domeniile de colaborare.

Delegația din Bosnia-Herțegovina i-a inclus și pe Anto Gajic și pe Slavica Markovic, președintele și respectiv directorul Camerei de Comerț din Bijeljina, una dintre cele cinci camere de comerț regionale ale Bosniei-Herțegovina. Din partea municipalității brașovene, au mai participat consilierii locali Carmen Ferghete, Gabriela Urse și Alexandra Crivineanu, alături de Cecilia Doiciu, directorul Direcției Relații Externe, Cultură și Evenimente din cadrul Primăriei Brașov, direcție care se va ocupa de definitivarea draftului Acordului de colaborare, împreună cu partenerii din Bosnia și Herțegovina.

Ambele părți au căzut de acord că viitoarea colaborare ar trebui să fie în special de ordin economic, însă nu au exclus potențialul cultural, universitar sau turistic al organizațiilor neguvernamentale, ca domenii de interes.

Bijeljina este un oraș și unitate administrativă în nord-estul Bosniei și Herțegovinei, al doilea oraș ca mărime al entității Republika Srpska după Banja Luka și al cincilea din țară. Potrivit primarului localității, orașul numără aproximativ 200.000 de persoane. Principalele atuuri ale sale dar și ale regiunii sunt agricultura, turismul – care se află într-o dezvoltare accelerată, mineritul, producția de electricitate și de aluminiu, prelucrarea lemnului. Orașul are și o companie de reparații în domeniul industriei aeronautice, dar și o universitate tânără, aflată într-o dezvoltare puternică.

Delegația din Bosnia și Herțegovina a venit la invitația municipiului Brașov, ca răspuns la o vizită similară pe care reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Brașov au efectuat-o în Bijeljina în urmă cu aproximativ un an. Programul include, pe lângă discuția de la Primăria Brașov, o întâlnire la Camera de Comerț și Industrie Brașov, o vizită a Centrului Istoric și o vizită în Poiana Brașov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: